30 januari 2018

Behöver lite hjälp att lösa uppläggning av bloggvänners adresser.

Bild från Hötorget i Stockholm
 
God morgon!
Jag har haft och har fortfarande lite strul på bloggen. Det går inte att lägga in bloggar
jag följer. Är det någon som kan förklara varför eller har tips, hur jag skall
kunna fixa till det, är jag väldigt tacksam.
 
Ha en fin dag!


Idag skall jag fira.


Idag skall jag fira mig själv. 
Kan behövas efter allt som varit sedan mitten av december. Det blir väl jag och gubben med varsin semla till kaffet.
Äldsta sonen ringde igår. Han kommer inte vill inte bli förkyld, ringer idag igen. Dottern befinner sig i Italien och åker skidor. Vi får prata med varandra via whatsup
under dagen. Jag tycker det är bra ifall de bara ringer. Ingen förkylning att sträva efter precis.
Ha en fin dag👍🎂


29 januari 2018

Chokladbiskvier

12–16 biskvier
275 g mandelmassa
1 äggvita
Fyllning
50 g mörk choklad
125 g smör, rumsvarmt
1 ½ dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 äggula

Topping
150 g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn.
 Arbeta in äggvitan, lite i taget, så att smeten blir slät och jämn.
Smeten kommer att bli ganska tjock. Fyll en spritspåse med mandelmassan. Spritsa ut rundlar på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda bottnarna mitt i ugnen i ca 12 min.
Låt dem svalna något på plåten innan de lossas och får kallna helt på ett galler med undersidan uppåt.

 Fyllning
Smält chokladen över vattenbad. Låt den svalna.
 Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och äggula till en fluffig smet med elvisp. Vänd ner den smälta chokladen.
Bred chokladkrämen toppigt på bottnarna, det går enkelt med en liten sked. Låt biskvierna stelna i kylskåp i ca 30 min
.
Topping
 Bryt chokladen i mindre bitar. Smält den över vattenbad.Doppa biskvierna i choklad och låt dem stelna i kylskåp.


26 januari 2018

 
Hejsan!
Oj, vilken jobbig flunsa eller virus som vi fått. Jag och gubben nyser, hostar, fryser och svettas om vartannat. Hörde av en bloggvän att nästa hela deras släkt har haft samma virus alt. flunsa.
 
Det har varit en jobbig natt. Vi har varit upp flera gånger, närmare bestämt 1 gång i timmen☹
 Nu har vi i alla fall fått i oss lite frukost och hoppas att det vänder så vi blir OK igen.
 


25 januari 2018

Vårvärme idag igen, plus 7 grader

 
😎 Nu får dessa komma fram. Härligt väder, rena vårluften.
 Tyvärr så håller jag på att bli förkyld. Har fått sådan hosta, började igår. Vet inte om det kan vara någon eftersläng efter operationen. Jag har varit så hes och känt som ett strupgrepp
vid stup huvudet.
Skall snart på återbesök och träffa läkaren som opererade mig, då får jag ta upp allt som varit efter operationen och höra om det finns något samband.
Ha en fin dag!
Vi hörs igen/Marmor


Broccolisoppa med chiliräkor

Dagens Lunch

Broccolisoppa med chiliräkor
2 st broccoli knyten
0,5 chilifrukt
250 g skalade räkor
juice från 1 lime
2 msk olivolja
0,5 gurka
2 msk creme fraiche
salt och peppar
Koka upp rikligt med vatten i en kastrull. Dela broccolin i bitar
och låt koka den mjuk, ca 5-10 minuter.
Hacka chilifrukten och blanda med räkorna. Tillsätt limejuice,
olivolja och peppar. Gröp ur gurkans innanmäte och hacka därefter
resten av gurkan. Häll ner i räkblandningen
.
 
Mixa broccolin med lite av kokvattnet. Tillsätt creme fraiche,
salt och peppar och mixa ytterligare en kort stund.
Servera omedelbart med räkblandningen på toppen.


24 januari 2018

Puri-Kex från Indien

 
Puri kan serveras till curryrätter i stället för ris vid festligare tillfällen.
30 stycken Puri
5 dl grahamsmjöl
1 msk stött kummin
2 msk olja
vatten
3-4 msk olja
Mät upp mjöl och kummin i en buske. Tillsätt oljan och lite vatten. Arbeta ihop ingredienserna och tillsätt efterhand mera vatten, tills degen är smidig och formbar. Rulla ut den till en längd. Dela i 30 bitar och forma dem till små bullar.
Värm oljan i en stekpanna. Platta till den degbulle och doppa den hastigt i oljan. Kavla sedan ut den tunt och lägg tillbaka den i stekpannan. Puri blåser då upp till en boll. Vänd den under gräddningen så att den får färg på båda sidor. Puri kan också kokas i frityrgryta rikligt med olja. Ha ett lock till hands om oljan skulle ta eld

Citronrutor

 Citronrutor
ca 15 st
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
rivet skal av en apelsin
2 dl vetemjöl
Garnering
1/2- 1dl florsocker
Sätt ugnen på 200 grader
 
Klä en liten långpanna ca 32x26 cm med bakplåtspapper.
Smält smör i en stor kastrull. Rör i resten av ingredienserna till smeten direkt i kastrullen blanda noga.
Bre ut smeten i långpannan och grädda mitten i ugnen i ca 10.-12 min tills kakan nätt och jämt är  genombakad.
Ta ut formen och pudra genast rikligt med florsocker över den varma kakan. Låt svalna något innan du skär den i rutor.
 


Långpannebröd

Långpannebröd  20 bitar:
4 dl havregryn
8 dl mjölk
50 gr jäst
50 gr rumsvarmt smör
1 msk honung
1 tsk salt
Ca 8-10 dl vetemjöl
Gör så här
 Häll i mjölk (6 dl av 8) och havregryn i en kastrull. Koka upp ”gröten” och ta sedan av den från plattan.
 
 Häll sedan i 2 dl (resten) kall mjölk och låt det svalna till ca 37 grader.
 Smula jästen i en degbunke eller köksmaskin.
Se till att smöret är rumsvarmt, är det för kallt kan du köra det i micron i några sekunder.
 Häll sedan i lite av havregrynsröran i degbunken tills jästen löses upp.
Häll sedan i resten av ingredienserna. Mjölet tar du i lite i taget. Låt sedan maskinen jobba några minuter, tänk på att det är under den här tiden som glutentrådarna skapas – de som gör degen elastisk och smidig. Degen får vara lite kladdig men ändå smidig. Tänk att den ska släppa lite fint ifrån degbunkens väggar när den bearbetas. Låt sedan degen jäsa i ca 30 minuter.
 

23 januari 2018

Shoppingrunda


Idag blev det en shoppingrunda. Apoteket, Bageriet och Lidl.
 
På Lidl har de Amerikanskt tema, finns många härliga mattips.
Visste ni förresten att Lidl är den största sponsorn i Sveriges Mästerkock, som just
 nu går på TV.
Hittat ett nytt Bageri som har toppen bröd och bakverk till rimliga priser.
 
Jag köpte hem några djupfrysta Amerikanska rätter som vi skall testa.
 
 Konstigt att man blir hungrig varje gång man är ute. Frukost äter vi varje morgon.
 Om vi sedan går ut någon timma senare för att handla, är vi hungriga igen på hemvägen🤷.
 Idag blev det en Kebab med hem som lunch👍
 
Går mot plusgrader igen. Riktigt skönt att trottoarerna bli snöfria igen👏
 
Ha en fin dag!
 



21 januari 2018

Fin vinterdag men en kall sådan


När jag vaknade och tittade på mobilens väder, visade den - 11 grader.
Utanför mitt köksfönster finns en utomhustermometer, den visade - 6. Undrar vilken
temperatur som gäller. Tror på mobilens då det är fler som haft - 11 i närheten.

Det har blivit några timmar framför TV också. Det har varit skidor i alla former.

Bilen skall få komma fram ur garaget. Vi skall ta en tur till dottern som bjuder på
middag. Då får jag även träffa grabbarna, mågen och Katten Carlzon

Vi hörs igen!
Ha en fin dag!

20 januari 2018

Lasagne med ny smak


Dagens middag Lasagne med ny smak
4 portioner
 
Sås
500 g nötfärs eller >
1 gul lök (skivad)
2 vitlökar (skivad)
1 paket passerade tomater
med chili
½ pkt vatten
2 dl vispgrädde
8 st färska småtomater (delade)
3 msk tomatpuré
salt, svartpeppar
Stek färs, lök, vitlök med salt och svartpeppar. Tillsätt
de delade små tomaterna.
 Häll över passerade tomater, vatten, tomatpuré och låt koka ihop.
Tillsätt grädden och låt koka upp.
 
I stort paket färska Lasagneplattor
1 pkt skivad choritzokorv ( pålägg)
riven ost
 
Börja med sås i botten. Lägg på ett lager lasagneplattor.
Lägg på mer sås, fler lasagneplattor, riven ost. Nytt lager med
sås, choritzo korv och riven ost. Fortsätt med lager och avsluta med
ett lager sås och riven ost.
 
Det blev en smakrik och väldigt god Lasagne 👌
Testa gärna receptet.



19 januari 2018

Häftig Barberarsalong.

På Götgatan i Stockholm finns Man Stockholm. Barberarsalong och Tattoo.
Idag stannade jag till och tog några foton.
Jag gillar att det kommit en Barberarsalong till stan, annars så ser man dem endast
på TV och filmer.

Här klipps och rakas det för fullt. De kan ta
många kunder samtidigt, fullt av stolar.

Tattoo finns en våning upp.

Här rakas det med rakkniv.

Här finns det lite lukta gott om man känner
för lite shopping.




18 januari 2018

Hemlagad Pölsa

Recept jag ärvt (hittat i mina gamla gömmer) kanske någon som är intresserad. Kan säker göras enklare i dag, om man inte vill mala köttet, levern själv. Be att "charken" maler allt kött och lever grovt.

1 pkt korngryn
1 kg nötkött eller vilt
1 kg fläskkött ej för magert
4 hg oxlever
2 st gula lökar
Salt
helkryddpeppar
lagerbärsblad

Lägg korngrynen i vatten kvällen före.
Koka i hop övriga ingredienser i samma kastrull, males sedan i hop. Sila buljongen och lägg i korngrynen som kan kokas medan köttets males.
Rör sedan i hop gryn och det malda köttet, samt smaka av för ev mer salt och kryddor.
OBS! Röres så att ej något fastnar i botten på kastrullen.


17 januari 2018

Hel ugnsbakad Rotselleri !

Hel Rotselleri som bakat i ugn, supergott!
Den skall skalas, saltas och täckas med smör innan ugnsbakningen.
Den skall bakas på 175 grader i ca 2 timmar. Öka sedan till 200 grader.
Öka till 200 grader så den får lite fin färg.
 
 
Första gången jag åt ugnsbakad Selleri trodde jag det var
skivat Kalkonbröst.


16 januari 2018

Kalkongratäng med purjo och ost

Kalkongratäng med purjo & ost
4 portioner
125 g makaroner
1 ägg, lätt vispat
2 msk smör
4 små prjolökar inklusive det
gröna, tunt skivade
2 morötter, tärnade
1 msk vetemjöl
1 rågat krm nyriven muskot
2½ dl hönsbuljong
225 g tärnat, kokt kalkon eller
kycklingkött
50 g tärnad skinka
3 msk hackad persilja
100 g riven greyerost
salt & peppar
Ugn 175 grader
Koka makaronerna nätt och jämt mjuka. Låt dem rinna av och lägg tillbaka dem i kastrullen. Rör ner ägget och lite av smöret och blanda väl. Ställ åt sidan. Smält resten av smöret i en kastrull. Lägg ner purjolök och morot. Tillaga under lock i 5 minuter, tills grönsakerna är nästan mjuka och skaka kastrullen då och då.
Tillsätt mjöl och muskotnöt. Fräs ihop under omrörning ca 1 minut. Häll på buljongen. Koka upp och fortsätt röra om. Blanda i kalkon, skinka och persilja. Salta och peppra.
Bred ut hälften av kalkonblandningen i en grund ugnsform. Bred ut makaronerna ovanpå och toppa med resten av kalkonbladningen. Strö över osten. Gratinera i ugnen ca 15-20 minuter.

Potatis och Svampgratängt

Potatis och Svampgratäng
4 portioner
2 msk smör
½ kg fast potatis tunt skivade och förkokt
1½ hg skivad blandad svamp
1 msk hackad färsk rosmarin
4 msk klippt gräslök och
lite till garnering
2 vitlöksklyftor pressade
1½ dl vispgrädde
salt & peppar
Ugn 200 grader
Smörj en ugnsfast form med smöret. Lägg i en 4:de del av
potatisen i formen.
Lägg en 3:dje del av svampen av svampen på potatisen och strö över en 3:dje del av rosmarin, gräslök och vitlök. Fortsätt varva på samma sätt och avsluta med ett lager potatis. Häll vispgrädden jämt över potatisen. Salta och peppra . Ställ in formen och grädda ca 45 minuter, eller tills gratängen är gyllenbrun och rykande het, Garnera med klippt gräslök och servera genast.

Tomat och Auberginegratäng

Tomat och Auberginegratäng
4 portioner

3 msk olivolja
2 augerginer, tunt skivade
4 tomater, skalade och skivade
1 msk hackad färsk persilja
Ugn 200 grader
Hetta upp oljan i en stor stekpanna och stek auberginskivorna, i omgångar om det behövs, på svag- medelstark värme i 4 minuter. Vänd dem en eller två gånger. Ta upp dem med stekspade. Varva tomatskivor, persilja och auberginskivor i en ugnfast gryta, salta & peppra varje lager och avsluta med ett lager tomater. Lägg på lock och gratinera i en timme eller tills grönsakerna är mjuka.
Servera genast.
Tips!
En annan variant är med basilika
Tillsätt ½ dl passerade tomater vid varje auberginlagert så blir slutresultatet saftigare. Byt ut persiljan mot basilika

Fransk Potatisgratäng

Fransk Potatisgratäng

4 portioner

1 msk smör
675 g skivad potatis
2 pressade vitlöksklyftor
1 skivad rödlök
75 g riven gruyerost
3 dl vispgrädde
salt och peppar
Ugn 175 grader
Smörj en grund form ca 1 liter med smöret. Lägg ett lager potatis
i botten. Lägg hälften av vitlöken och hälften av rödlöken och en 3:dje del av osten ovanpå potatisen. Krydda med lte salt och peppar. Varva med potatis, vitlök, rödlök och ost på samma sätt en gång till och avsluta med ett lager potatis toppat med ett lager ost.
Häll gräden över och grädda i ugnen ca 1½ timme till potatisen är genomstekt och ytan är brun och knaprig.

14 januari 2018

Nu flyttar jag in med min gamla blogg!

 
 
Nu håller jag på att flytta över min gamla blogg hit.
 Jag har bloggat på Zoomin  i många år men nu är det beslutat att Zoomin
skall läggas ner under våren. Så det är många vänner som letar nya bloggar.
 
Min blogg kommer även att finnas kvar på Zoomin tills servern stängs ner. Det tar lite tid att flytta över material och bilder, men det skall säkert gå bra!
Vi hörs igen/Marmor

 Hejsan alla vänner och besökare! Nu  är jag tillbaka i bloggen efter ett långt uppehåll. Det känďes lite konstigt när jag hade öppnat blogg...